Pirkko ”Pirre” Andersson berättar…

Uppdaterat 20 april 2010

Jag som har Knickerbockers kennel heter Pirkko Andersson, men de flesta känner nog till mig som Pirre. På Knickerbockers föder jag upp rasen Leonberger. En hund som vunnit en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Jag är född med Karelsk björnhund i familjen, tackade ja till en tax som erbjöds mig – nej, inte av mina föräldrar – när jag var en tvärhand hög, fick min första egna hund som tonåring, en dvärgpudel. Å vilken lycka.

pirre

Och på den vägen är det. Även om hästar var det största intresset i många år så har hund alltid funnits vid sidan. Jag har haft flera raser, ex. Briard, Hovawart, Riesenschnauzer, Terrier, olika blandraser och Schäfer. Men när jag träffade Leonberger var det ett alldeles speciellt möte. Och på den vägen är det. Helt klart är det min ras, och jag tippar att det alltid kommer vara så.
För mig är Leonberger en stor vänlig följeslagare som hänger med i vått och torrt. En vän som lika gärna ligger under skrivbordet hela dagen eller hänger med på en sväng i skogen eller staden. En otroligt klok och underbar hund

En otroligt klok och underbar hund som älskar sin familj och vill vara med i alla väder. Men det är också en ras som älskar att få vara aktiv. I vatten som livräddare, i skogen med spår och sök eller andra roliga aktiviteter med familjen. Visserligen frågar leonbergern varför man ska göra si och så, men har man en bra förklaring ställer den upp på allt med en mycket stor glädje. Till min lycka tycker de om utställningsringen också, och eftersom de måste meriteras för avel så tillbringar vi många helger på utställningar.

Hundar är mitt stora intresse. Idag läser jag vidare till specialsökinstruktör. Innan det har jag hunnit med fördjupad hundkunskap, instruktör, hundproblemutredare, rallylydnadsintruktör, brandvarnarhundinstruktör och ja, lite smått och gott. Arbete med hund och alla tillfällen det ger till möten med andra hundmänniskor och hundar är nog det bästa jag vet. Det är också en anledning till varför uppfödning är så roligt. Du träffar hela tiden nya som gamla valpköpare. Vi träffas med jämna mellanrum och ofta blir det ett stort gäng varje träff vi har. Ibland välplanerade träffar och ibland rätt spontana sådana. Och att då kunna dela med mig av allt jag lär mig är verkligen jättekul. Det är nog det roligaste, att få dela med sig, att andra får prova på och utvecklas…

Förutom att hundar är mitt största intresse så har jag den stora turen att få arbeta med dem dessutom. Min vardag består oftast av att arbeta med andra människor och deras hundar och visst, det känns som mina egna får ett för litet utrymme ibland. Men eftersom jag även arbetar som webbkonsult kan jag  sköta mycket av mitt andra arbete hemifrån. Så hinner jag alltid med att småprata med och aktivera hundarna här hemma också.

När det gäller avel så är målet att bevara rasen och utveckla den där den ska utvecklas. Inte göra om. Jag vill att Leonbergern ska vara en godmodig trevlig ras och jag försöker så gott jag kan följa en naturlig uppfödning där jag inte tar tikens roll. Och jag låter tiken bestämma om hanen är lämplig eller inte. Valparna följer jag med stort intresse och sitter gäna på msn, FB eller i telefon eller svarar på frågor mailledes. Alla frågor jag får är otroligt utvecklande för mig också. Och det ger mycket bra erfarenhet att få ta del av vad som händer valparna.

Och anledningen till att presentera mig här, på Sportsmans-Pride sida, var just hundfodret.
Ett foder mina alla hundar älskade från början, inte helt vanligt kan tilläggas  =) För att inte tala om det plånboksvänliga priset när huset är fullt av stora hundar.  Alla 11 valpköpare från den senaste kullen har med sig Sportsmans Prides valpfoder hem. Och inte någon har klagat på aptiten, haha.. det är nog snarare tvärtom.

Vill ni veta mer om en stor vänlig ras får ni gärna komma på besök eller ringa, det är alltid lika trevligt att ”argumentera för” vår härliga ras. Det gör inget om du bara är nyfiken.. =) Så välkommen!

Med varma leonbergerhäslningar, Pirkko Andersson
www.knickerbockers.se
www.hundia.se

Ordermottagning

Bli Återförsäljare